Wij zijn gesloten

Personen- & familierecht


Het Personen- & familierecht is gericht op zaken rondom persoonlijke levensgebeurtenissen: van geboorte tot overlijden. Denk hierbij aan afstamming en erkenning, naamswijziging, ouderlijk gezag en adoptie. Daarnaast richt het zich ook op zaken omtrent een huwelijk of geregistreerd partnerschap, echtscheiding, samenlevingsovereenkomst en alle zaken die hierbij geregeld moeten worden, zoals huwelijkse voorwaarden, alimentatie en het ouderschapsplan. U kunt op deze afdeling ook terecht met vragen over een testament, erfenis en de zaken die u na het overlijden van een dierbare moet regelen.

“Ik ga scheiden, moet ik nu alimentatie betalen?”

Een scheiding zorgt altijd voor een moeilijke periode, zeker als u kinderen heeft. Een belangrijk punt zijn de afspraken die u samen (heeft ge)maakt, zoals het verdelen van goederen, verblijf in het huis en een ouderschapsplan. Maakt u zich hier zorgen over? Dan kan de Leidse rechtswinkel concrete adviezen geven over uw situatie. ”

“Mijn moeder is overleden, moet ik belasting betalen over haar erfenis?”

Bij erfenissen speelt de zogenaamde boedelverdeling een grote rol. Er zijn allerlei regels voor het erven van geld of bezittingen. Hierbij moet er vaak ook belasting worden afgedragen. De hoogte daarvan hangt af van de relatie met de overledene en de hoogte van de waarde. Voor een precieze berekening van de belasting maken we graag een afspraak. ”

“Kan ik beter kiezen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap?”

Tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap zitten kleine, maar belangrijke verschillen. Zijn er bijvoorbeeld kinderen in het spel of wilt u naar het buitenland emigreren? Dan is het goed om de verschillen onder de loep te nemen. Onze adviseurs kunnen u precies uitleggen wat beter bij uw situatie past. ”

Staat uw situatie hier beschreven?

Staat uw situatie hier omschreven? Of heeft u een andere vraag over het personen- & familierecht? Maak dan telefonisch een afspraak! Zo kunnen wij u op ons spreekuur adviseren.